Navigácia

Voľné pracovné miesto

Edujobs.sk - kompletná ponuka práce na našej škole

  • Záložka do knihy (inklúzia)

    Záložka do knihy (inklúzia)

    Dňa 16.3.2017 sme sa spoločne zišli  so žiakmi základnej školy, aby sme si vyrobili záložky do kníh. Pracovali sme v jednotlivých skupinkách. Jednotlivé nápady, ktoré nám vírili v hlave sme zapracovali do záložiek. Snažili sme sa byť nápadití a tvoriví. Každá jedna záložka bola originálna. Ku koncu sme si dané záložky vyhodnotili a tri najkrajšie boli odmenené cenou. Nezabudli sme žiakom zo základnej školy ukázať našu školskú knižnicu, ktorá sa im veľmi páčila.

  • Divadelné predstavenie - Zlatá priadka (inklúzia)

    Divadelné predstavenie - Zlatá priadka (inklúzia)
    15. 3. 2017

    ...i tento šk. rok 10.3.2017 do našej školy prišli herci z komorného divadla bez opony z Prešova – divadlo PORTÁL. V priestoroch telocvične školy si deti MŠ, naši žiaci a žiaci ZŠ pozreli rozprávkový príbeh Zlatá priadka. Vo veselej rozprávke s pesničkami sa žiaci dozvedeli ako sa nešikovná Hanka naučila pomocou Martinka Klingáča priasť zlaté nite. Malo to len jeden háčik, musela uhádnuť jeho meno. Hanke sa to podarilo a všetko dobre skončilo.  

  • Návšteva knižnice - rozvoj čitateľskej gramotnosti

    Návšteva knižnice - rozvoj čitateľskej gramotnosti

    V stredu 8.3. 2017 sme  spolu so žiakmi navštívili Krajskú knižnicu Karola Kmeťka v Nitre. Chceli sme si v rámci MARCA-MESIACA KNIHY pozrieť knižnicu, prelistovať v knižkách, prehĺbiť náš kladný vzťah k čítaniu. Tety knihovníčky si pre nás pripravili program. Predstavili nám knižky o Pipi a Emilovi. Viedli s nami diskusiu o daných knižkách. Po knižnom spracovaní daných diel sme mali možnosť porovnať dané predlohy kníh s filmovým spracovaním.  Naším poďakovaním za príjemné strávené chvíle tam bolo to, že sme  im  zarecitovali básničky. V knižnici sme sa cítili dobre a odišli sme s dobrou náladou. 

    Viac obrázkov nájdete vo fotoalbume.

  • Karneval
    17. 2. 2017

    Do galérie Karneval boli pridané fotografie.

  • Karneval

  • Červená stužka 2016

    Červená stužka 2016

    V tomto školskom roku sme sa zapojili do 10. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky. Kampaň prebiehala od 5.9.2016 – 1.12.2016 
    Naši žiaci ju podporili nasledovnými aktivitami:
    - Na začiatku kampane sme umiestnili plagát kampane vo vestibule budovy, v ktorej sídli okrem nášho zariadenia aj MŠ a ZŠ. 
    - počas celého trvania kampane sme v jednotlivých ročníkoch v rámci vyuč. hodín ETV, PRV, VYV, BIO pracovali s príručkou vzdelávania v kampani – žiaci získavali nové informácie, lúštili krížovky, dozvedeli sa niečo z histórie HIV/AIDS, ....
    - prednášky na tému Duševné zdravie a závislosti viedla pre jednotlivé výchovné skupiny a hostí psychologička LVS 
    - prezreli sme si DVD Anjeli – žiaci sa postupne v jednotlivých ročníkoch dozvedeli o osudoch detí narodených s HIV/AIDS, o ich životných príbehoch , vzdelávaní...
    - 4.11.2016 sme zaslali výtvarné práce, kresby, ktoré boli grafickým vyjadrením zamerania kampane – zapojilo sa 29 žiakov, zaslané boli 3 vybrané výtvarné práce (R. Moravčík, V. Torok, A. Vaniaková)
    - 18 .11.2016 – Športom pre Červené stužky – turnaj v prehadzovanej v školskej telocvični 
    - Turnaj sa konal v telocvični našej školy – LVS Poľný Kesov. Pozvaní boli aj žiaci miestnej ZŠ v Poľnom Kesove. Spolu sa na turnaji zúčastnilo 42 detí – súťažiacich - 33 žiakov. Pri základnom nástupe jednotlivých tímov sme žiakov oboznámili s hlavnou myšlienkou kampane Červené stužky 2016, o čom táto kampaň je, komu je venovaná a na podporu koho bol náš turnaj zrealizovaný. Žiaci si tak opäť mohli pripomenúť niektoré poznatky, ktoré získali počas minulého ročníka kampane a získať mnohé nové informácie z danej problematiky. 
    Víťazmi sa stali všetci žiaci, lebo svojou športovou aktivitou sa spolupodieľali na podpore dobrej veci v kampani Červené stužky. Zúčastnených žiakov sme pochválili a poďakovali sme sa im za účasť na tomto podujatí. Všetci súťažiaci i nesúťažiaci boli odmenení sladkou odmenou. 
    - 23.11.2016 – Živá Červená stužka - sme v našom zariadení podporili kampaň Červené stužky 2016 vytvorením živej stužky. Živú stužku sa podarilo vytvoriť všetkým deťom v spolupráci s dospelými. Zapojilo sa 40 detí a dospelých v areáli LVS Poľný Kesov.

    Sme radi, že prostredníctvom kampane Červené stužky a aktivitami, ktoré sa nám podarilo zorganizovať, sme mali možnosť aj my danú problematiku HIV/AIDS priblížiť žiakom našej školy - v rámci ich možností a schopností a tým podporiť mnohých ľudí a deti, ktorí to potrebujú.

  • Valentínsky priateľský floorballový turnaj (inklúzia)

    Valentínsky priateľský floorballový turnaj (inklúzia)

    Tento školský rok sa floorballový turnaj konal tesne po dni sv. Valentína 15.2.2017.  Žiaci ZŠ a ŠZŠI pri LVS v Poľnom Kesove sa spolu stretli o 10.00 hod. v telocvični.   Vytvorili sa 4 zmiešané družstvá po 5 žiakov, ktoré hrali 2 X 5 minút. V jednotlivých družstvách spolupracovali chlapci s dievčatami, mladší so staršími žiakmi. Turnaj prebiehal v príjemnej športovej atmosfére za povzbudzovania divákov. Na záver valentínskeho turnaja bolo vyhodnotenie, kde každý zúčastnený žiak bol odmenený hračkou a sladkou odmenou. 

  • Najkrajšia a najmilšia Valentínka 2017 (inklúzia)

    Najkrajšia a najmilšia Valentínka 2017 (inklúzia)

    V dňoch 6. – 14. 2. 2017 sa uskutočnil v našej škole 5. ročník súťaže o „Najkrajšiu                 a najmilšiu Valentínku 2017.“ Do súťaže sa zapojili deti MŠ, žiaci ZŠ a ŠZŠI pri LVS v počte 57. Každý vyrobený pozdrav, srdce, darčekový predmet bol krásnym originálnym výrobkom  so symbolikou sv. Valentína, ktorý je patrón zaľúbených. Všetky práce prihlásené do súťaže boli vystavené vo vestibule školy.  Pri výbere "Najkrajšej Valentínky 2017" mali ťažké rozhodovanie zamestnanci LVS, ZŠ, MŠ, rodičia a priatelia školy. Tajným hlasovaním boli vybraté tieto žiacke práce:

    Mladší žiaci (1.- 4.ročník):

    1.miesto: Richard Moravčík,

    2.miesto: Dominika Barčová,

    3.miesto: Karinka Ulická.

    Starší žiaci (5.- 10.ročník):

    1.miesto: Jožko Stojka,

    2.miesto: Kristián Gažík,

    3.miesto: Stevan Michal.

    Pri výbere "Najmilšej Valentínky 2017" sa hodnotiacou porotou stali samotní žiaci, kde tajným hlasovaním vybrali tieto žiacke práce:

    1.miesto: Daniel Török,

    2.miesto: Terezka Pňačeková,

    3.miesto: Dominika Barčová.

    Všetci účastníci súťaže boli odmenení za snahu sladkou odmenou. 

  • Posedenie pri jedličke

    Do galérie Posedenie pri jedličke boli pridané fotografie.

  • Zima 2017
    16. 1. 2017

    V sobotu 14. 1. 2017 bol super deň...

    Počasie nám skutočne doprialo z každého rožku trošku - mráz, sneženie, slnko... V noci prituhlo - ideálne - na super sánkovačku, okolo obeda nám do okien nakuklo slniečko - čo nás doslovne vytiahlo von, po chvíľke nás Perinbabka potešila a dopriala nám snehovú nádielku. A radosť zo zimných radovánok mohla začať... sánkovačka, guľovačka, stavanie snehuliakov...  : o )))

    KB

              

  • Posedenie pri jedličke

    Posedenie pri jedličke

        „Z rozprávky do rozprávky.“

    Humorne a nadčasovo poňaté predstavenie nás pobavilo 19. 12. 2016 o 16 00 hod. Do programu sme sa zapojili všetci. Takmer každe dieťa malo svoju úlohu a pani vychovávateľky usmerňovali svoje scénky. Naša šikovná Marika Erniholdová všetko stmelila do jedného, veselého deja - celku - pútavého príbehu... Marika si zahrala, hlavnú úlohu MODERNÚ BABKU - ktorú navštívili bytosti z rozprávok... O červenej čiapočke -  Karkulky, Sedem trpazlíkov - trpazlíci, Janko a Marienka - medovníkové detičky a prasiatka z rozprávky - O troch prasiatkach.

    V predstavení  boli zastúpené všetky žánre, hovorené slovo, spev, tanec a pokúsili sa aj o trošičku hereckého umenia... : o )))

    myslím, že úspešne... : o ))) 

    Výsledok stál za to a myslím, že prispel k príjemnej vianočnej atmosfére. 

    KB

                                                           

  • Advent v LVS - Poľný Kesov

    Advent v LVS - Poľný Kesov

    Adventný čas v LVS – Poľný Kesov...

     

    Adventné obdobie vnímame, ako očistu tela, duše, myšlienok, našich domovov...

     

    Je koniec novembra, je prvá adventná nedeľa, na adventnom venci bliká prvá sviečka, vzduchom sa šíri vôňa škorice, klinčekov, ihličia... A ja píšem pár slov  o nás - o dianí v našom LVS o našich prípravách na vianočné sviatky.

    Do osvojeného režimu pribúdajú nové ušľachtilé, vianočné činnosti, vianočná výzdoba, tradície ladené dobrom – adventným časom, ktoré do každodenného života vlievajú neopakovateľnú atmosféru, nateraz zahalenú pod rúškom tajomnosti. Mladšie deti sa veľmi tešia na obdobie adventu, na adventný kalendár, ktorý ako prvý mení všedné dni na slávnostné očakávanie, prebúdza prirodzenú detskú nedočkavosť, ale hlavne spontánnu radosť z milého prekvapenia. Každý deň od 1. decembra až do očakávaných Vianoc - 24. decembra, si deti postupne otvárajú okienka, za ktorými sa ukrývajú sladké prekvapenia...

    Rada by som však upriamila našu  pozornosť, na hlbšie poslanie týchto dní. Adventný čas môže mať aj opačnú ideu, ktorá je o rozdávaní... nie len o prijímaní... myšlienka je určená hlavne pre staršie a uvedomelejšie deti nášho zariadenia. Pokúsme sa každý deň  pracovať, vytvoriť niečo pekné, obdarovať niekoho, pomôcť niekomu, dokázať sa podeliť , vykonať dobrý skutok, jednoducho byť ochotný a nápomocný, tak ako najlepšie vieme... BYŤ  PRÍKLADOM PRE  OSTATNÝCH a pomáhať  tým, ktorí  to práve teraz potrebujú viac ako MY  - AKO  JA  SÁM...   Aj keď to možno nebude na začiatku dokonalé, ale dôležité je že sme sa aspoň pokúsili, že sme venovali pozornosť niečomu čo v nás vyvolá pocit šťastia a dobra. Ten najprirodzenejší a často nič nestojaci príjemný pocit. Aby sme skutočne všetci, veľkí aj malí, čo najviac vnímali a cítili ľudskú dobrotu, mäkkosť, teplo, nehu, posolstvo nadchádzajúcich dní...

    A čo je vlastne dobro?                                                                                                                                                          „ Dobro je to,

    čo môže počuť aj hluchý

    a uvidieť aj slepý...“

    Počas adventu si môžeme postupne oživovať množstvo už aj trošku pozabudnutých tradícií: 4. 12. si pripomíname svätú Barboru (na sv. Barboru si dievčatá zvykli odrezať čerešňovú halúzku, ktorá rozkvitla do štedrého večera – potom ju podarovali svojmu vyvolenému), 6. 12. sviatok svätého Mikuláša (najviac zachovávaný  zvyk v pamäti detí, nakoľko súvisí s obdarovaním všetkých detí)  : o ))), 13. 12. sviatok svätej Lucie (na sv. Luciu bol ten správny a priaznivý čas pre čary a preto sa v tento deň robievali  ľúbostné veštby a taktiež rôznymi spôsobmi  - hlukom, posvätenou soľou, cesnakom - ľudia z obydlí a stajní, odháňali zlé sily, duchov, strigy, bosorky, démonov...), 24. 12. Vianoce (Najkrajšie a najhojnejšie zvyky sa udržiavajú od sviatku vianočného – Štedrý deň, do Nového roka. Pôst sa končí s prvou hviezdou na oblohe. Najviac sa tradujú náboženské sviatky, narodenia Ježiša Krista...).

    Celodenné víkendové služby nám ponúkajú dostatok času na čítanie slovenských tradícií, činorodejšiu činnosť, kreatívne tvorenie. V spoločných priestoroch si rozložíme stoly, pustíme si pokojnú – inšpiratívnu hudbu, pripravíme si rôzne zaujímavé podnety, prerozdelíme si jednotlivé úlohy a v priebehu dňa spoločne pracujeme. Našou snahou je vytvoriť čo najpokojnejšiu relaxačnú klímu, aby jednotlivé činnosti boli ponúknuté nenásilne – oddychovo a samozrejme, boli prijaté so záujmom čo najväčšieho počtu detí. Niekto má záujem o príjemnú hudbu, iný o hru, čítanie, televíziu, ďalší chce skúšať pod vedením pani vychovávateľky – učiteľky niečo krásne vyrobiť. A tak sa postupne prestriedame. Počas dňa sa veľa naučíme a vďaka pracovitým, trpezlivým rukám sa zrodia malé dielka, milé vianočné dekorácie, drobné výrobky, ktoré neskôr ponúkame na rôznych podujatiach. Teraz sa aktuálne chystáme odprezentovať našu prácu vo Vianočnom mestečku  v Nitre a vo Vianočnej dedinke v Poľnom Kesove a neďalekých Rastislaviciach.

    Ďalej sme aktívne do nášho diania – života, začlenili prípravy na  kultúrne vystúpenie. Pripravujeme sa na: Posedenie pri jedličke - vianočnú besiedku, ktorú si každoročne usporadúvame v školskej jedálni. Hoci práca s našimi deťmi je skutočne náročná, snažili sme sa o čo najužšiu kolektívnu spoluprácu nás vychovávateľov a skutočne sme sa snažili začleniť všetky deti do vianočného programu. Každý prispeje podľa svojich možností a schopností.

    V tomto roku pracujeme na netradičnom ucelenom predstavení – pásme,

    nazvanom „Z rozprávky do rozprávky.“

    Humorne a nadčasovo poňaté predstavenie sa postupne rodí, dotvára a formuje pod vedením p. vychovávateľky M. Erniholdovej. Každá pani vychovávateľka  prichádza s drobným vstupom a naša šikovná Marika všetko uceľuje do jedného deja - celku - pútavého príbehu... V predstavení  budú zastúpené všetky žánre, hovorené slovo, spev, tanec a pokúsime sa aj o trošičku hereckého umenia... : o ))) Verím, že výsledok bude stáť za to a myslím, že by mohol osloviť aj širšie publikum našej obce a tým prispieť k príjemnej vianočnej atmosfére.

    Na záver písania, by som rada rozposlala pomyselné pozvanie všetkým občanom z našej milej obce Poľný Kesov, mnohým bývalým zamestnancom, či už do vianočnej dedinky Poľný Kesov, tak aj na vystúpenie detí v kultúrnom dome, prípadne na vianočnú besiedku – tradičné Posedenie pri jedličke v LVS, bude pre nás veľkým potešením, ak sa stretneme v čo najväčšom počte.                                                                                

    ĎAKUJEME

    Všetkým Vám

     prajeme krásne, pokojné, šťastné

     a štedré sviatky...

    Plné lásky a porozumenia...

     

     K. Bašková a kolektív zamestnancov LVS – Poľný Kesov

     

  • Dizajn verejného miesta

    Dizajn verejného miesta

    Tento projekt finančne podporilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci programu Podpora a Strom života.

    Klub Stromu života Pokesonko sa zapojil do projektu Dizajn verejného miesta. V rámci projektu sme sa rozhodli zmeniť okolie zanedbaného nefunkčného skleníka na miesto, ktoré bude príťažlivé pre všetkých ľudí, ktorí sa ocitnú v areali nášho liečebno-výchovného sanatória.Projet mal tiež rozvíjať u detí s MP pracovné návyky a vzťah k prírode a okoliu pomocou jednotlivých aktivít.

    1. Čistenie okolia skleníka
    2. Čistenie konštrukcie skleníka
    3. Maľovanie konštrukcie skleníka
    4. Príprava paliet, zhotovovanie záhonov
    5. Maľovanie paliet- vysokých záhonov
    6. Príprava povrchu- mulčovanie
    7. Úprava povrchu+ chodník
    8. Sadenie jahôd, cibuľky

    Pozrite si pár fotografií, z niektorých aktivít: 

        

                       

     

  • Tvoriť môže každý!

    Tvoriť môže každý!

    Tvoriť môže každý!

    Počas nasledujúceho školského roka 2016 - 2017 sa budú naši žiaci opäť zúčastňovať v podkrovnom ateliéri Nitrianskej galérie, cyklu  výtvarných, tvorivých dielní pre zdravotne, telesne a mentálne postihnuté deti. Pod vedením galerijnej výtvarníčky Mgr. Eleny Tarábkovej sa oboznamujú s novými výtvarnými technikami a  materiálmi (batika, šibori, sklo, papier,..). Pri každej činnosti sa kladie dôraz na spoluprácu žiak – učiteľ – galerijný pedagóg. Touto spoluprácou sa prehlbuje ich vzájomný vzťah a jeho výstupom je nový artefakt.

     

          

  • Výtvarný salón ZPMP 2016

     Výtvarný salón ZPMP 2016

    Výtvarný salón ZPMP 2016

    Školský rok 2016-2017 sa v LVS  -  Poľný Kesov, začal veľmi úspešne, do našeho zariadenia prišlo pozvanie na slávnostné vyhodnotenie  výtvarnej tvorby ľudí s mentálnym postihnutím.

    Výtvarný salón ZPMP 2016.

    Slávnostné vyhodnotenie sa konalo 9.9.2016 v Ponitrianskom múzeu v Nitre.

    V predchádzajúcom školskom roku sme sa aktívne zapojili do výtvarnej súťaže,

                                                           samostatnou i kolektívnou tvorbou.                                                                   

    Spomedzi 800 zaujímavých prác, bolo ocenené práve NAŠE TVORENIE A VÝTVARNÉ CÍTENIE.

    Tohoročná téma výtvarnej súťaže bola „Čo ma teší“

    Ocenené bolo samostatné tvorenie nášho žiaka Stevena Michala s názvom „Obľúbený strom, strom u starkej“.

    A kolektívna práca , na ktorej sa spolupodieľali naši žiaci:  Richard Moravčík,  Jenifer Radičová, Nikola Molnárová, Martin Tóth, František Buček a Viktor Török  ich spoločná práca niesla názov  „Kamaráti“.

    Na slávnostnom vyhodnotení naše LVS – Poľný Kesov reprezentovali, naši zverenci M. Tóth a R. Moravčík

    Úprimne, oceneným gratulujeme a prajeme radosť a chuť do ďalšieho tvorenia. 

           

  • September - školské brány otvára...

    September  - školské  brány otvára...

    September  - školské  brány otvára...

     

     

     

    Ani sme sa nenazdali a opäť je tu začiatok nového školského roka. Brány našeho LVS opäť prekročilo mnoho detí z rôznych kútov Slovenska. Prišli k nám s nádejou a zároveň s tichou  prosbou o pomoc, aby znovu objavili  tú správnu cestu, ktorou majú kráčať.

     

     Človek sa nedíva do tečúcej vody,

    aby zbadal svoj odraz,

    ale do vody, ktorá je pokojná.

    Len kto je sám pokojný,

    môže uviesť všetko do pokoja.

    Čuang-c

    Tak ako ku koncu školského roka postupne utíchal detský ruch, tak teraz naopak , vďaka príchodu detí ožili triedy, internát i nádherný školský areál. Všade je rušno a hravo. Zo všetkých strán školy počuť vravu, smiech, radostné zvítavanie sa detí, ktoré sa do nášho zariadenia opakovane prinavracajú. Poznajú režim, personál, majú tu mnoho kamarátov, obľúbené tety, ktoré sa o ne s láskou dlhodobo starajú. Prichádzajú do prostredia dôverne známeho a z toho pramení   neskrývaná radosť.

    Naopak z nových detičiek vnímať určitú opatrnosť, strach, neistotu z neznámeho prostredia, rozpačité zoznamovanie sa, tiché pozorovanie diania. Ale cítiť z nich aj NÁDEJ a SNAHU ZAPADNÚŤ medzi spokojných rovesníkov. A to nás veľkých posúva na začiatok dlhodobého výchovného procesu. Čaká na nás náročné a zároveň krásne poslanie  - nájsť čo najsprávnejšie výchovné spôsoby a formy, ktorými prinavrátime deťom stratenú dôveru a istoty. Ako im pomôžeme čo najľahšie zapadnúť do nového režimu, a čím skôr  sa začleniť v neznámom prostredí, kolektíve LVS a postupne aj do našej – vašej komunity v rámci obce Poľný Kesov. Budeme sa snažiť využiť všetky metódy, akými sa dá deťom pomôcť. Dôležité je prívetivé slovo, pozdrav, úsmev, dotyk, pohladenie, objatie. Dotyky dokážu zázraky a môžu urobiť naše deti šťastnejšími. Veľakrát aj obyčajné potrasenie rukou, nepatrný záujem, pohladenie či objatie v správnej chvíli môže mať priam zázračné účinky. Dotyky  zbližujú a vytvárajú kladné, priateľské väzby, navodzujú pocit bezpečia, pokojnej atmosféry, dôvery, istej spolupatričnosti a pochopenia.

    To všetko  postupne dopĺňa mozaiku pokoja, kľudu, jednoducho prostredia bez stresu, pre primeraný rozvoj detských zručností a schopností, spoluprácu a vzdelávanie v maximálnej možnej miere.  Aj takýmito formami by sme chceli pomôcť našim deťom k  postupnej sebarealizácii, rozvoju ich  silnejších a lepších stránok a neskôr i k  samostatnej existencii.

    K. Bašková

     

  • Návšteva knižnice- inklúzia

    Návšteva knižnice- inklúzia

    Návšteva Krajskej knižnice Karola Kmeťka

    Dňa 9.3. 2016 sme prijali pozvanie  Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre a spolu so ZŠ Poľný Kesov sme navštívili budovu Mediahaus, kde táto inštitúcia sídli. Čakali nás milé tety knihovníčky, ktoré nám poskytli niekoľko zaujímavých informácií. Upozornili nás na výstavu prác s názvom „Paličkovaná krása“, kde sa s výrobkami – čipkami – p. Juliany Babošovej v spolupráci so Slovenským zväzom telesne postihnutých môže stretnúť každý návštevník knižnice až do konca marca 2016. V tom istom čase sa súčasne koná výstava netradičných záložiek do kníh, ktoré vyrobili klienti Denného stacionára pre osoby so zdravotným postihnutím v Nitre. Keďže je marec – mesiac knihy, tak ako každý rok, i teraz sa bude konať „Večer s Andersenom“ (1.4. 2016), kde deti zažijú niekoľko hodín s rozprávkami uprostred knižného kráľovstva po tom, ako sa dvere budovy pre bežných návštevníkov zatvoria.

    Teta knihovníčka nás previedla niekoľkými chodbičkami – ukázala nám informačné oddelenie, oddelenie s počítačmi, hudobné oddelenie, čitáreň, časť s odbornou literatúrou a beletriou pre dospelých a pomedzi veľa regálov s poličkami plnými kníh nás previedla až na poschodie, do detského oddelenia. V rámci Informačnej výchovy s názvom „V kráľovstve plnom kníh“ rozprávala o knižnici, o jej kultúrnej, informačnej, vedeckej a vzdelávacej funkcii, ktorú ako inštitúcia má. V rámci histórie spomenula meno biskupa Karola Kmeťka, podľa ktoré je knižnica pomenovaná. Bol významným spisovateľom, publicistom a prekladateľom, venoval sa školstvu a misijnej činnosti. Prvú časť našej návštevy deti počúvali základné informácie o knižnici, jej poslaní, činnosti, o systéme, evidencii a požičiavaní kníh pre členov – držiteľov čitateľského preukazu, o rozdelení kníh pre veľkých i malých, a o farebných značkách na knižkách. Dozvedeli sa aj to, kto, za akých podmienok a na aký dlhý čas si môže vypožičať až 8 kníh naraz. Trpezlivo počúvali, odpovedali a pýtali sa všetko, čo ich zaujímalo.

    Po malej prestávke sa deti popasovali s niekoľkými rozprávkovými hádankami – na základe úryvku mali uhádnuť, o akú rozprávku ide. Otázky dostali svoje odpovede a po nich nás čakalo prekvapenie. Pod názvom „Rozprávka je svetová“ si tety knihovníčky ku dňu ľudovej rozprávky pripravili pre nás krátke bábkové divadielko o prasiatku a zajačikovi. Na záver si všetci mohli popozerať celé oddelenie, tisíce kníh, ktoré sú deťom k dispozícii. V útulnom prostredí si niektoré knižky našli zvedavých čitateľov a aspoň na chvíľku mohli ponúknuť detskej fantázii svoje príbehy. Zaujímavé informácie, zážitky z krásneho prostredia, ktoré naozaj dýchalo rozprávkami a príbehmi pre deti, z možnosti stretnúť sa s toľkým množstvom kníh si naše deti rozprávali dokonca i v autobuse, ktorý nás odviezol späť do školy.

    Krajská knižnica v Nitre je už niekoľko rokov známa svojimi aktivitami pre širokú verejnosť obyvateľov mesta. Akciami a podujatiami, ktoré pravidelne pripravuje, chce v deťoch vypestovať lásku k literatúre, vybudovať vzťah ku knihe a rozvíjať čitateľské kompetencie už v detskom veku. Svojou pestrou činnosťou a službami sa snaží do súčasného „počítačového“ sveta vniesť podnety, ktoré čítaniu vrátia jeho význam a knihám ich miesto v živote každého človeka, nielen dieťaťa.  

                            Mgr. Monika Ukropcová, učiteľka 

  • Divadelné predstavenie Čin Čin

    Divadelné predstavenie Čin Čin
    6. 2. 2016

    Zapojili sme sa do projektu Divadlo bez bariér. Divadelné predstavenie bolo určené deťom so zdravotným postihnutím a deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia a ich rodinám. Predstavenia sa zúčastnilo 6 detí. 

  • Voda pre život, život pre vodu.

    Voda pre život, život pre vodu.

    V novembri sme žiakov motivovali a aktivizovali prostredníctvom vlastnej literárnej tvorby  - vyjadriť  svoj vzťah a postoj k životnému prostrediu. Žiaci prvého stupňa tvorili jednoduché slovné spojenia – rýmy, rýmovačky na slová, ktoré vystihujú prírodou ( voda, tráva, kvietky, vtáky,...). Text bol doplnený kresbou. V celoslovenskej literárnej súťaži sme získali výborné umiestnenie.

    Umiestnenie:  R. Moravčík  - 1miesto

                              J. Radičová – 2. miesto

                              F. Buček -  3. miesto

  • Portál - komorné divadlo bez opony

    25. 1. 2016

    Herci z Prešova k nám prišli aj v novom kalendárnom roku s predstavením "Janko Hraško".

        

strana:

Novinky

Kontakt

  • Liečebno-výchovné sanatórium, Mojmírovská 70, Poľný Kesov
    Liečebno-výchovné sanatórium
    Mojmírovská 70,
    951 15 Poľný Kesov
  • 037/7787121 (škola a internát)

Fotogaléria