Navigácia

Voľné pracovné miesto

Edujobs.sk - kompletná ponuka práce na našej škole

  • Plieskanie bičom - relaxačná technika

    Plieskanie bičom učarovalo spolužiakovi Marekovi, ktorý k nám prišiel z Oravy. Naučil chlapcov narábať s ním a poučil ich, ako sa biče vyrábajú a na čo slúžia. On sám v tejto disciplíne pokračoval na rôznych súťažiach na Slovensku. Vrátil sa po 1/2 roku pobytu u nás do kmeňovej základnej školy. Odvtedy deti na neho spomínajú tým, čo ich naučil.

    "Pastierske biče, ktoré sa v dávnejšej minulosti používali u nás sa skladali z bičiska (rúčky) s hrubšími kúskami kože spojených kovovými krúžkami a zo spletaného remenca dlhých pásov kože ukončeného ľanovým alebo konopným špagátom. Toto zakončenie biča sa nazýval plieskač, šugiar, ťapka, kistka, kicka, kitajka a inak (podľa regiónu). Toto zakončenie vytváralo samotný zvuk pri plieskaní. V novších časoch ich nahradili špagáty z umelých vlákien.

    Vtedajšie biče dosahovali dĺžky spravidla do troch metrov. Rúčka sa vyrábala z tvrdého dreva (čerešňa, slivka) a mohla byť hladká alebo aj zdobená rôznymi spôsobmi. Najčastiejšie vyskytovanými technikami zdobenia bolo vyrezávaním, okovaním alebo vylievaním cínom. Biče si pastieri zhotovovali prevažne sami a pokiaľ sa v rodine dedilo pastierske remeslo, tak aj bič sa dedil s otca na syna."

     

  • Deň matiek :)

    Tvorili sme pre mamičky, pre babičky - z lásky, zo srdiečka. Vyzdobili sme aj internát LVS.

  • Žurnalistický krúžok

    Dnes sme na žurnalistickom krúžku tvorili prezentáciu zo 4 slide(ov) v programe PowerPoint na tému spisovatelia. Celkom sa nám darilo!

  • Skončenie plnenia povinnej školskej dochádzky (podľa školského zákona)

    Skončenie plnenia povinnej školskej dochádzky

    Žiak skončí plnenie povinnej školskej dochádzky absolvovaním 10 rokov vzdelávania v školách podľa školského zákona alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku.

    Žiakovi ôsmeho ročníka vzdelávacieho programu základnej školy, ktorý dovŕšil 16 rokov veku, riaditeľ školy umožní ukončiť deviaty ročník a získať nižšie stredné vzdelanie, ak je predpoklad úspešného ukončenia najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 17. rok jeho veku.

    Žiakovi s ťažkým zdravotným postihnutím môže riaditeľ školy umožniť vzdelávanie v základnej škole až do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 18. rok veku.


    Zo školského zákona - § 22

    Skončenie plnenia povinnej školskej dochádzky
    (1) Žiak skon
    čil plnenie povinnej školskej dochádzky, ak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania v školách podľa tohto zákona alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku.

    (2) Žiakovi ôsmeho ročníka vzdelávacieho programu základnej školy, ktorý dovŕšil 16 rokov veku, riaditeľ školy umožní ukončiť deviaty ročník a získať nižšie stredné vzdelanie, ak je predpoklad úspešného  ukončenia najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 17. rok jeho veku.

    (3) Žiakovi s ťažkým zdravotným postihnutím26) môže riaditeľ školy umožniť vzdelávanie v základnej škole až do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 18. roku veku.

     

  • Domáce násilie - téma diskusie

    Rozhovor so žiakmi na tému šikany, týrania v rodine, domáceho násilia a traumy, ktorá vzniká na základe takéhoto konania zo strany dospelých - bola ústredou pri diskusii so žiakmi 8.ročníka dňa 11.5.2023.

    Aké môžu byť prejavy domáceho násilia a ako vzniká sme ukázali na filme Zuzka Hraškovie. U detí zanechal dojem,tak ako u nás dospelých. O citoch dievčatka a jeho bolestiach sme sa porozprávali. Deti vyjadrili nesúhlas s konaním macochy. I to, že obeťou sa stalo nevinné dievčatko, ktoré ťažko nieslo smrť matky a ešte muselo podstúpiť bitky zo strany náhradnej mamy. V téme budeme pokračovať ďalej a rozpracujeme ju na hodinách slohu vrámci medzipredmetových vzťahov.

    Sledovali sme v PC učebni na projektore,ktorým sme rozšírili našu IKT technológiu.

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • Žurnalistický krúžok

    Moji žurnalisti na krúžku dnes tvorili koláž z kreslených vtipov. Následne ju odoslali ako prílohu v e-maili cez účet,ktorý si sami založili. Zostal nám čas, a tak sme spoločne zviazali brožúrku o aktivitách a preventívnych programoch počas minulého školského roka.

    V aktivitách samozrejme budeme pokračovať. Na budúci týždeň nás čaká zviazanie časopisu Slniečko LVS.

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • Kyberšikana

    Kyberšikana, téma diskusie so žiakmi 8.ročníka. Prečítali sme si príbeh o Adamovi. Deti poukázali, čo všeličo sa im dialo na kmeňových základných školách. Povedali sme si, že obeťou nebýva temperamentné dieťa, ale zväčsa introvert. Že za jeho správaním sa často neskrýva jeho čudáctvo,ale problémy v rodine.

    Preto: "Nešikanujem! Všímam si! A keď treba, POMÔŽEM!"

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • Sviatok 8. mája

    Slovensko si pripomenína Deň víťazstva nad fašizmom. Dátum 8. máj sa vzťahuje na výročie kapitulácie nacistického Nemecka, ktorá vstúpila do platnosti 8. mája 1945. V niektorých štátoch sa tento deň označuje aj ako Deň víťazstva v Európe.

    Vychovávatelia LVS oboznámili deti s významom štátneho sviatku. Téma deti veľmi zaujala, pýtali sa veľa otázok a následne stvárnili svoje pocity literárne aj výtvarne. Na konci dňa ukončili tému opekačkou pri ohnisku. 

  • Stavanie mája 2023 - Deň detského folklóru + Rodičovská schôdzka

    Dedinka, ako sa patrí, kroje, ako kedysi, na našich starých otcoch a mamách, piesne, ktoré sa tradujú z pokolenia na pokolenie. Folklór, ktorý je v našich srdciach, dušiach, ktorým sme my, Slováci živí. Kúsok z tohto ľudového bohatstva sme preniesli v spolupráci s našimi zamestnancami aj na naše detičky. Tie, ktorým učaroval folklór, nacvičili s Mgr. Erniholdovou, M.Rumanovskou, DiS. a Mgr. Svobodovou krásne spevácko-tanečné vystúpenie pre rodičov, ktorým sme otvorili rodičovskú schôdzku v našom zariadení. Krásnu domova nám prišli vyčariť aj spevácka skupina Konopa z Rastislavíc, ktorá spolupracuje s našim zariadením. Jožko sa predstavil svojimi novými rapovými skladbami, ktoré len pár dní pred Stavaním mája nahral v Bratislave v nahrávacom štúdiu. O chutný gulášik sa postaral Ivo s EQUIFARM Veľká Dolina a o vynikajúce koláčiky a pagáčiky - všetky žienky z LVS. Nechýbala ani výstava detských výtvarných prác a Májový strom lásky. O úvodné slovo sa postaral Eren, žiak 5.A, ktorý spoločne so mnou zahájil Deň detského folklóru. Po programe sa rodičia odobrali s triednymi učiteľmi do tried, aby sa oboznámili s 3/4 ročnými výchovno-vyučovacími výsledkami svojich ratolestí.

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • Deň zeme - výtvarne stvárnený

    Po prácach na políčku, v kvetinovom zákone a pri sklenníku sme sa venovali aj výtvarným aktivitám. 5. a 9. ročník pracovali na spoločnej koláži vo výchove.

  • Deň zeme

    Deň zeme - oslavy pre našu matku Zem. Treba ju udržať zdravú a čistú. Preto poďme jej spoločne ukázať, že máme záujem starať sa o ňu, aby sa nám ona odvďačila pekným rozkvitnutým zákonom, mladou reďkovkou a hráškom či pekným zeleným plotom okolo zariadenia.

  • Ergoterapia

    Ako si vyčariť pekný exteriér? Iba vlastnými rukami. Ak priloží každý svoju ruku k dielu, môžeme sa tešiť všetci. Bolo tomu i teraz tak, keď sme sa pustili spoločne s našimi mužmi v zariadení do čistenia areálu počas jarného obdobia. Deti sa nielen zabavili, ale aj niečo naučili.

  • Deň učiteľov

    Deň učiteľov v LVS Poľný Kesov nebýva iba sviatkom pedagógov, ale nás všetkých, ktorí spoločnými silami pracujeme s deťmi, vytvárame im čaro domova a podieľame sa na ich "prevýchove," a odstarňovaní zlých návykov a traumatizácie zo zlých skúseností zo života.

    Program nám prišla spestriť majsterka Slovenska v modernej gymnastike - Ninka Teplanová. 

    Celým dopoludním nás sprevádzal J.A.Komenský (učiteľ národov). V programe, kde sme deťom i dospelým priblížili jeho život, dielo a názory, sme ocenili dve kolegynky J.Šrankovú a G.Bagoňovú), ktoré oslávili 20 a 30- ročné pracovné výročie v zariadení. Obe pracujú na pozícii pomocnej vychovávateľky.

    PhDr.Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

     

  • Ľudské práva

    Deti sa spoločne s vychovávateľmi zamysleli nad témou Ľudské práva, práva detí. Spoločne diskutovali na tému, hľadali riešenia v problémových situáciách a poznávali s pomocou internetu, ako je možné spracovať túto tému výtvarne. 

    Následne na hodinách občianskej výchovy nadviazali na problémy ľudí vo svete a odlišnosti práv (muži-ženy-deti) v jednotlivých krajinách.

  • OZ Mapenzi pomohlo nášmu žiakovi splniť si svoj sen

    Ďakujeme, že spoločne s vami sa plnia sny našim deťom v LVS Poľný Kesov. Jožko má úž za sebou prvú skúsenosť v nahrvacom štúdiu v Bratislave, kde jeho "vyznania života" v rytme rapu dostali skutočnú podobu. Ďakujeme aj za dar nášmu zariadeniu -v spolupráci s OZ Pokeson, ktorý prevzala Mgr. M.Erniholdová.

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • GRAFITY STOLIČKA

    Tvorivá aktivita Protidrogovej prevencie 2023 - zamestnaj svoje rúčky a prejav svoju kreativitu, ukáž, čo je v tebe! 

    Do 10.5.2023 mali deti vypracovať návrh na svoju stoličku, ktorú budú mať umiestnenú pri postieľke. Návrhy sú krásne a tento a budúci týždeň sa ideme pustiť do realizácie.

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • Deň detského folklóru

    Vážení zákonní zástupcovia,

    dňa 28.4.2023 o 14.00 Vás srdečne pozývame na Deň detského folklóru pri príležitosti Stavania mája 2023 v LVS, Mojmírovská 70, Poľný Kesov.

    Pri tejto príležitosti vystúpia deti s programom pod vedením Mgr. Márie Erniholdovej a zároveň sa uskutoční rodičovské združenie.

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • "Malí a aj veľkí, poďme sa spolu hrať a športovať!"

    Dňa 29.3.2023 privítame v našom zariadení detičky zo špeciálnj triedy ZŠ J.Domastu Cabaj-Čápor. Nadviažeme prvé kamarátstva a spoločne si zahráme floorbalový zápas. Veľmi sa na Vás tešíme!

    PhDr. Jana Jančovičová

    riaditeľka LVS

  • PREVENTÍVNE PROGRAMY

    Milí zákonní zástupcovia, práca s deťmi umiestnenými v našom zariadení nie je len o individuálnej práci. Vyžaduje si koletívnu spoluprácu, prácu v odbornom tíme a spoluprácu s vami: rodičmi, pestúnmi, náhradnými rodičmi či vychovávateľmi z CDR. 

    Preventívne programy, ktoré začínajú naberať na odbornosti a kvalite sú tematicky rozdelené. Tie, ktoré sa nám podarilo zrealizovať v školkom roku 2021/2022 uvádzame v prílohe. V tomto školkom roku sme na ne nadviazali a snažíme sa ich zveľaďovať, skvalitňovať a rozširovať v spolupráci s odborníkmi v danej oblasti a OZ Pokeson.

    Link: PREVENTiVNE_PROGRAMY_3(1).pdf

  • OZ Pokeson

    Ďakujeme všetkým za darovenie 2% pre OZ Pokeson, ktoré pôsobí popri našom zariadení a za darovanie finančných darov, vďaka ktorým môžeme efektívniť výchovný proces v zariadení.

    Pokeson

    P O K E S O N

     

    História a ciele

    Občianske združenie POKESON pri LVS v Poľnom Kesove vzniklo v decembri 2007 z iniciatívy zamestnancov LVS v Poľnom Kesove. Naším hlavným cieľom je napomôcť reintegrácii detí s ADHD, vývinovými poruchami učenia a hyperkinetickou poruchou do ich pôvodného prostredia - do rodiny, alebo prostredia detského domova. 

    Finančné prostriedky, ktoré sa nám podarí získať, slúžia na:

    a) motivovanie detí k lepšiemu správaniu - odmeny vo forme sladkostí, hračiek,      

        výletov;

    b) realizáciu animoterapie - hipoterapia, canisterapia;

    c) zvýšenie estetickosti prostredia LVS i areálu - nákup nového zariadenia klubovne,     

        vybudovanie preliezok, viacúčelového ihriska a pod.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Liečebno-výchovné sanatórium, Mojmírovská 70, Poľný Kesov
    Liečebno-výchovné sanatórium
    Mojmírovská 70,
    951 15 Poľný Kesov
  • 037/7787121 (škola a internát)

Fotogaléria